Consiliul de conducere al Centrului european de competenţe în materie de securitate cibernetică organizează, joi, prima sa reuniune în format fizic la Bucureşti, unde se află sediul Centrului, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Consiliul de conducere al Centrului european de competenţe în materie de securitate cibernetică este compus din reprezentanţi ai statelor membre (27 de membri), ai Comisiei (2 membri) şi ai Agenţiei Europene pentru Securitate Cibernetica – ENISA (1 observator permanent). În luna februarie a anului trecut, consiliul de conducere i-a ales pe Pascal Steichen, din Luxemburg, în funcţia de preşedinte, şi pe Katarzyna Prusak-Gorniak, din Polonia, în funcţia de vicepreşedinte. Comisia Europeana gestionează centrul până când acesta va putea funcţiona pe deplin independent, Miguel Gonzalez Sancho fiind în prezent director executiv interimar al Centrului.

Reuniunile anterioare ale consiliului s-au desfăşurat online din cauza pandemiei.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă le-a urat bun venit membrilor consiliului de conducere. În cadrul acestei şedinţe de două zile, consiliul va discuta aspecte legate de priorităţile Centrului şi de înfiinţarea sa practică la Bucureşti, cu privire la care autorităţile române şi Comisia Europeană colaborează deja îndeaproape de mai multe luni.

Centrul de competenţe, împreună cu Reţeaua de centre naţionale de coordonare, urmăreşte să consolideze capacităţile europene în materie de securitate cibernetică, excelenţa în cercetare şi competitivitatea industriei. În acest scop, Centrul va gestiona o parte din finanţarea dedicată securităţii cibernetice în cadrul programului „Europa digitală” şi al programului Orizont Europa, precum şi finanţarea din partea statelor membre. O nouă cerere de propuneri în domeniul securităţii cibernetice, în valoare de peste 140 milioane euro, se va lansa la 29 septembrie în cadrul programului „Europa digitală”.

În sens mai larg, Centrul urmăreşte să sprijine comunitatea implicată în securitatea cibernetică din Europa. Comisia Europeană a lansat recent o procedură de ofertare în valoare de 3 milioane euro în acest scop.

Centrul caută un director executiv, post pentru care a lansat recent o cerere de candidaturi. De asemenea, Centrul va publica în curând posturile vacante pentru alte funcţii pe site-ul său internet, informează agerpres.

Centrul european de competenţe în materie de securitate cibernetică (ECCC) vizează să amelioreze capacităţile şi competitivitatea Europei în materie de securitate cibernetică, în colaborare cu o Reţea de centre naţionale de coordonare (CNC-uri). Împreună, acestea îşi propun să construiască o comunitate a securităţii cibernetice solidă. Centrul şi reţeaua vor pune în comun resurse din partea UE, a statelor sale membre, precum şi din partea industriei, a mediului academic şi a altor părţi interesate, pentru a îmbunătăţi şi a consolida capacităţile tehnologice şi industriale în materie de securitate cibernetică, consolidând autonomia strategică deschisă a UE.

Centrul va gestiona finanţarea din partea UE pentru perioada 2021-2027, din programele „Europa digitală” şi Orizont Europa, precum şi contribuţiile statelor membre. În perioada 2021-2022, UE investeşte peste 300 milioane euro în domenii precum informaţiile privind ameninţările cibernetice, modernizarea securităţii cibernetice în IMM-uri, securitatea cibernetică în sectorul sănătăţii, echipamentele hardware şi sistemele de operare securizate din punct de vedere cibernetic sau formarea şi competenţele.