Primul convoi cu tehnică militară franceză, constând în transportoare blindate destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu, intră duminică în România, în jurul orei 21.00, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, Arad, informează Ministerul Apărării Naționale.

Un al doilea convoi constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc va intra în România în luna noiembrie.

Grupul de Luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO, formează grupul de luptă.

Acesta integrează, prin rotație, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.

Potrivit stiritvr, grupul de Luptă NATO contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic.

Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre, subliniază Ministerul Apărării.