Costurile importurilor de alimente din întreaga lume sunt pe cale să atingă un record de aproape 2.000 de miliarde de dolari în 2022, punând presiune asupra celor mai sărace țări ale globului.
Prețurile mondiale la alimente au crescut la niveluri record în martie, după ce Rusia a invadat Ucraina, un producător cheie de cereale și semințe oleaginoase și, deși de atunci s-au retras oarecum, rămân peste nivelurile ridicate de anul trecut, precizează Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), potrivit Reuters.
Creșterea afectează în mod disproporționat țările vulnerabile din punct de vedere economic și le va afecta în continuare și anul viitor c,hiar dacă situația generală a ofertei agricole se va îmbunătăți puțin notează Reuters, citând FAO.
„Aceste semne sunt alarmante din perspectiva securității alimentare”, a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) raportul său bianual privind Perspectiva alimentară.
Factura mondială de import de alimente este estimată să atingă 1,94 trilioane de dolari în acest an, în creștere cu 10% față de anul trecut, mai mare decât se aștepta anterior, a spus FAO.
Organizația a remarcat că volumul importurilor de alimente din țările cu venituri scăzute va fi mai mic cu 10%, deoarece factura lor de importuri de alimente pentru anul în curs rămâne aproape neschimbată, indicând probleme de accesibilitate tot mai mari, scrie adevarul.
„Importatorii întâmpină dificultăți în finanțarea costurilor internaționale în creștere, ceea ce poate anunța încetarea rezistenței lor la prețuri internaționale mai mari”, a spus FAO.
În ceea ce privește inputurile agricole, cum ar fi îngrășămintele, care necesită multă energie pentru a le produce, FAO a spus că costurile globale de import vor crește cu aproape 50% în acest an, la 424 de miliarde de dolari, forțând unele țări să cumpere și să utilizeze mai puțin.
Acest lucru va duce inevitabil la o productivitate mai scăzută, o disponibilitate internă a alimentelor mai scăzute și „repercusiuni negative asupra producției agricole globale și a securității alimentare” în 2023, se arată în comunicat.
În ceea ce privește sezonul 2022/2023, agenția estimează că producția de grâu va crește cu 0,6% față de an pentru a atinge un record de 784 de milioane de tone, dar se așteaptă creșteri în principal în China și Rusia, lăsând stocurile în scădere cu 8% în restul țărilor lumii.
Producția mondială de cereale precum porumb, orz și sorg este între timp în scădere cu 2,8%.
În plus, FAO a spus că producția de semințe oleaginoase va reveni pe creștere, cu 4,2%, pentru a atinge un maxim istoric, producția de zahăr este văzută în creștere cu 2,6%, în timp ce producția de orez este de așteptat să rămână la niveluri medii generale datorită plantărilor rezistente din Asia și recuperarea producției în Africa.