Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, consideră că locul României este în Schengen, iar prin comunicarea Comisiei Europene de miercuri a venit „o nouă confimare” că România îndeplineşte condiţiile de aderare.

„Locul României este în Schengen! Cetăţenilor români trebuie să li se recunoască acest drept. Astăzi a venit o nouă confirmare că România îndeplineşte condiţiile de aderare: Colegiul Comisarilor a aprobat comunicarea referitoare la România privind aderarea la Spaţiul Schengen. Asigurăm deja securitatea frontierelor estice ale Uniunii şi o facem foarte bine.

România în Schengen a fost o prioritate pentru guvernul condus de PNL, fiind un proiect de ţară. România în Schengen este un drept al nostru, ca stat membru UE, dar şi o obligaţie a Uniunii Europene faţă de ţara noastră”, a afirmat, miercuri, Gorghiu, pentru AGERPRES.

Potrivit senatorului PNL, „avantajele pentru ţară sunt mari: un mare plus pentru economia naţională, eliminarea cozilor de la graniţe, pentru cetăţeni şi pentru transportatori, atragerea de investiţii în România”.

Comisia Europeană a solicitat Consiliului European să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.

Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen. Iar UE este pregătită să le primească„, a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării”, se arată în comunicarea Comisiei Europene.