Preşedintele României a discutat cu omologul din Azerbaidjan, evocând rolul statului de furnizor strategic de încredere de resurse energetice și exprimând dorința României de a extinde și aprofunda cooperarea.

Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a avut sâmbătă, 17 decembrie 2022, convorbiri cu Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, cu ocazia vizitei oficiale a șefului de stat, arătând că președintele Klaus Iohannis „a salutat nivelul excelent al relațiilor bilaterale și a transmis deschiderea și interesul României de a conlucra cu partea azeră pentru extinderea și aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state, lansat în anul 2009”.

De asemenea, sursa citată a mai arătat că șeful statului român „a evocat rolul Azerbaidjanului de furnizor strategic de încredere de resurse energetice și a exprimat dorința României de a extinde și aprofunda cooperarea cu acest stat pentru creșterea nivelului securității energetice a țării noastre, dar și în plan regional și european”.

În context, ambii Președinți au salutat semnarea astăzi, la București, a Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi și au evidențiat lansarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră, ca dovadă concretă a maturității Parteneriatului Strategic româno-azer și a capacității de a dezvolta proiecte strategice cu impact regional. Au subliniat, totodată, că acest proiect trebuie să fie replicat și în alte domenii, precum cel digital”, mai arată comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Cei doi șefi de stat au salutat și „semnarea, de către cele două companii naționale, a primului contract de furnizare pentru volume suplimentare de gaz din Azerbaidjan către țara noastră”.

Klaus Iohannis și Ilham Aliyev au agreat necesitatea intensificarării „dialogului sectorial pentru a valorifica potențialul de dezvoltare a cooperării bilaterale în domenii precum comerț, investiții, digital, agricultură, educație și cercetare”, convenind, totodată, că, „pornind de la Parteneriatul Strategic, România și Azerbaidjan să lucreze pentru a extinde cooperarea și inițiativele strategice între  Europa și Asia Centrală, folosind rolul de punți de legătură al celor două state”.

În cadrul convorbirii, a avut loc și un schimb de opinii cu privire la impactul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei și situația din regiunea Mării Negre și au fost prezentate măsurile adoptate în sprijinul Ucrainei și al cetățenilor ucraineni, afectați de război”, a mai arătat sursa citată.