Ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut luni, la Bruxelles, o discuție cu șefa diplomației germane Annalena Baerbock despre sprijinul “ferm și deschis” al Germaniei privind aderarea României la spațiul Schengen și pregătirile pentru cea de-a patra conferință a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.
“Sunt foarte bucuros că am discutat din nou cu ministrul de externe Annalena Baerbock în marja Consiliului Afaceri Externe. Am mulțumit pentru sprijinul ferm și deschis al Germaniei în ceea ce privește aderarea României la Schengen și am salutat implicarea activă a Germaniei în continuare în eforturile de obținere a unui consens deplin“, a scris Aurescu, pe Twitter.
Șeful diplomației române a mai punctat că a convenit cu Baerbock să înceapă pregătirile pentru cea de-a 4-a Conferință a Platformei de Sprijin pentru Moldova, creată anul trecut de Germania, Franța și România, reuniune care va avea loc la Chișinău.
Very glad to talk again with FM @ABaerbock,in margins of #FAC.Thanked for DE’s overt&strong support on 🇷🇴#Schengen accession&welcomed further 🇩🇪 active involvement in working for full consensus.Agreed to start preparations for 4th Conference of #MoldovaSupportPlatform in Chișinău pic.twitter.com/vrqXOD6k1c
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) January 23, 2023
Discuțiile dintre Aurescu și Baerbock au avut loc în contextul în care la 60 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Germaniei și Franței la București au promis sprijinul “de neclintit și necondiționat” al Berlinului și Parisului pentru aderarea României la Schengen.
În egală măsură, șeful diplomației române a avut la Bruxelles întrevederi similare și cu șeful diplomației italiene, Antonio Tajani, care a reconfirmat sprijinul Italiei pentru aderarea României la Schengen, cu șefa diplomației belgiene Hadja Lahbib, care a reiterat sprijinul puternic al Belgiei pentru aderarea României la spațiul Schengen, inclusiv în discuții cu Austria și ceilalți parteneri europeni, și cu șeful diplomației croate, Gordan Grlić Radman, care a exprimat întreaga susținere pentru România.
Ministrul Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, pe a cărei agendă se află agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, sprijinul UE pentru Kiev și poporul ucrainean, noi sancțiuni împotriva Iranului sau lansarea unei misiuni UE în Armenia.
În ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, șeful diplomației române a avut la acest început de an o serie de convorbiri și întrevederi bilaterale care au reconfirmat faptul că România poate conta pe implicarea constructivă și activă a partenerilor din UE pentru susținerea activă a obiectivului legitim al României privind aderarea la spațiul Schengen.
În egală măsură, Aurescu s-a întâlnit în marja Forumului Economic Mondial de la Davos cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg, căruia i-a propus un plan de lucru pentru a debloca aderarea la Schengen.
Discuții la cel mai înalt nivel au fost purtate și de președintele Klaus Iohannis cu omologii săi din Bulgaria și Austria.
Președinția suedeză a Consiliului UE s-a arătat dornică să pună aderarea României și Bulgariei la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, însă cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat sâmbătă, în ajunul unei vizite în Bulgaria, că Viena își menține veto-ul privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.