Consulatul General al României din Londra a emis un avertisment legat de prezența unor oferte de locuri de muncă „fără acte” pentru românii din UK care nu pot sau nu vor să ceară viză de lucru.
În toate cazurile, o persoană fără drept de ședere în UK este considerată imigrant ilegal și va fi supusă unor consecințe precum reținerea în centre de imigrare și emiterea unui ordin de îndepărtare, arată funcționarii consulari, citați de diasporaro.co.uk, informează adevarul.
Cazurile agravante de abuzare a legislației în domeniul imigrației pot conduce la urmărire penală cu sentință până la maximum 6 luni în stare de detenție și după caz, toate câștigurile din munca ilegală sunt puse sub sechestru.
Angajarea unei persoane care nu are drept de muncă în UK poate atrage consecințe precum plata unei amenzi de până la £20.000.
Începând cu 1 ianuarie 2021, condițiile de intrare și ședere în UK s-au schimbat. Pentru a putea munci în UK, cetățenii europeni, inclusiv români, trebuie să aplice pentru viză de lucru înainte de a veni aici, dacă nu au fost eligibili pentru înregistrarea în programul de obținere a rezidenței pentru cetățenii originari din UE (EUSS – EU Settlement Scheme).
Dacă nu ești eligibil, nu aplica pentru EUSS, pentru că refuzul cererii îți poate îngreuna vizitarea UK în viitor. Pentru a te califica pentru EUSS trebuie să fi locuit în UK înainte de 31 decembrie 2020 sau să fii membru de familie dependent al unui rezident.
Conform organizației Citizens Advice, dreptul tău de a lucra în UK depinde de statutul tău de imigrare.
- Ai automat dreptul de a lucra în UK în următoarele situații:
- – ești cetățean britanic sau irlandez
- – ai statut „pre-settled” sau „settled” în cadrul EUSS sau ați depus deja o cerere de rezidență și aștepți o decizie de la autorități
- – ai un permis de familie în cadrul EUSS
- – ai autorizație de intrare sau de ședere pe termen nelimitat în UK („indefinite leave”)
- – ai drept de ședere în UK („right to abode”)
Este posibil să ai dreptul de a lucra în UK dacă ai o viză pe termen limitat, adică un permis limitat de intrare sau de ședere („limited leave to enter or remain”).
Poți călători în UK în scop turistic/ vizită/ studii de scurtă durată pe o perioadă de până la 6 luni pe parcursul unui an, fără a avea nevoie de viză. În acest caz însă nu ai dreptul să prestezi munci remunerate sau neremunerate pentru o companie din UK sau ca lucrător pe cont propriu, ci doar să mergi la interviuri sau să participi la anumite ședințe sau evenimente organizate de companii, să participi la programe de schimb de studenți sau să urmezi cursuri de până la 30 de zile legate de un hobby (de exemplu, un curs de dans).
Așadar, dacă vrei să lucrezi în UK, trebuie să-ți iei viză de lucru, caz în care ai mai multe opțiuni, ca de pildă ruta pentru lucrătorii calificați (Skilled Workers) sau cea pentru lucrătorii sezonieri (Seasonal Workers).
De asemenea, dacă ți-ai pierdut jobul și angajatorul tău ți-a sponsorizat viza, dar vrei să rămâi în UK să muncești, va trebui fie să-ți găsești un nou job sponsorizat de un angajator, fie să-ți schimbi tipul de permis de ședere.