Secretarul general al Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean, este candidatul propus vineri de preşedinta Maia Sandu pentru funcţia de premier al Republicii Moldova, relatează Radio Chişinău.

Anunţul a fost făcut de şefa statului într-un briefing de presă.

Anterior în cursul zilei de vineri, premierul Natalia Gavriliţa şi-a anunţat demisia.

Guvernul Gavriliţa a fost învestit cu votul deputaţilor Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la 6 august 2021.

Dorin Recean deţine funcţia de consilier prezidenţial în domeniul apărării şi securităţii naţionale şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 4 februarie 2022.

Potrivit agerpres, el a fost ministru de Interne în guvernul condus de Vlad Filat în perioada 2012-2015.

După anunţul privind demisia premierului Natalia Gavriliţa, grupul parlamentar al PAS, care deţine o majoritate de 63 de mandate în parlament, a anunţat că este gata să asigure formarea unui nou guvern.

Demisia executivului de la Chişinău are loc pe fondul unor speculaţii despre apariţia unor tabere cu interese divergente în sânul masivului partid de guvernământ PAS, fondat de preşedinta Maia Sandu, notează postul de radio Europa Liberă.

Potrivit acestuia, Gavriliţa şi guvernul ei demisionează în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică, economică şi de securitate, provocate de invazia rusă în Ucraina.