Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, marţi, pe noii ambasadori ai Statelor Unite ale Americii, Kathleen Ann Kavalec, Turciei, Ozgur Kivanc Altan, Republicii Slovacia, Peter Hatiar, şi Statelor Unite Mexicane, Amparo Erendira Anguiano Rodriguez, ocazie cu care aceştia şi-au prezentat scrisorile de acreditare.

Ambasadoarea SUA la Bucureşti i-a vorbit şefului statului în limba română. „Domnule preşedinte, vă rog să îmi permiteţi să vă înmânez scrisorile prin care domnul Joseph Biden, preşedintele Statelor Unite ale Americii, mă acreditează în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii în România şi scrisorile de rechemare a predecesorului meu”, a spus diplomatul.

La rândul său, Iohannis i s-a adresat lui Kavalec în engleză: „Bun venit în România! Aveţi un accent foarte bun”.

În discuţia cu ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, preşedintele Klaus Iohannis a salutat revenirea acesteia în ţara noastră, după postul anterior în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, în perioada 2005-2008, informează agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea sa pentru rolul asumat de preşedintele SUA, Joe Biden, şi de Administraţia de la Washington „pentru asigurarea unităţii în cadrul comunităţii transatlantice şi realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici şi globali în vederea gestionării situaţiei de securitate din vecinătatea ţării noastre, cu impact asupra securităţii euroatlantice”, arată Administraţia Prezidenţială.

În context, şeful statului român a adresat mulţumiri pentru creşterea consistentă a prezenţei militare americane în România, după declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, ceea ce demonstrează sprijinul puternic al SUA pentru securitatea României şi a aliaţilor europeni din NATO, în special a celor din Flancul Estic al Alianţei.

În cadrul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat interesul comun pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce priveşte accederea României în programul Visa Waiver.

Ambasadoarea Kathleen Ann Kavalec a apreciat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral şi a confirmat obiectivul de a lucra cu autorităţile române pentru consolidarea acestuia. Totodată, oficialul american a transmis aprecierile SUA privind eforturile şi sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni.

În discuţia cu ambasadorul Republicii Turcia, Ozgur Kivanc Altan, preşedintele Iohannis a reiterat, în contextul catastrofalului cutremur care a lovit Turcia la 6 februarie şi a făcut zeci de mii de victime, solidaritatea României şi a poporului român şi disponibilitatea de a oferi în continuare sprijin. Preşedintele a transmis condoleanţe familiilor afectate şi însănătoşire grabnică celor răniţi.

El a apreciat relaţiile foarte bune româno-turce, bazate pe Parteneriatul Strategic, pe dialogul politic susţinut şi pe cooperarea dinamică într-un mare număr de sectoare. De asemenea, Klaus Iohannis a salutat decizia comună a celor două ţări de înfiinţare în acest an a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt, structură care va întări dimensiunea strategică a dialogului bilateral, având în vedere efectele conflictului din Ucraina şi evoluţiile în plan regional şi global. A fost accentuată, totodată, dimensiunea de cooperare economică, în special comerţul, investiţiile, securitatea energetică.

Ambasadorul Turciei la Bucureşti a transmis mulţumirile autorităţilor turce pentru compasiunea şi ajutorul oferit de România în aceste momente extrem de dificile pentru ţara sa. De asemenea, ambasadorul turc a reiterat obiectivul de a lucra la consolidarea Parteneriatului Strategic în plan bilateral şi la coordonarea strânsă în cadrul NATO şi la nivel european.

În întrevederea cu ambasadorul Republicii Slovace, Peter Hatiar, preşedintele României a menţionat stadiul excelent al relaţiei bilaterale româno-slovace şi a apreciat dialogul politico-diplomatic intens din ultima perioadă. Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat şi rolul jucat de minoritatea slovacă din România şi de cea română din Republica Slovacă în dezvoltarea relaţiilor şi legăturilor interumane dintre cele două ţări.

Preşedintele şi ambasadorul Slovaciei au exprimat interesul comun pentru aprofundarea coordonării în plan bilateral şi european, precum şi în cadrul formatelor regionale precum Iniţiativa celor trei Mări (I3M) sau formatul Bucureşti 9 (B9), în baza similitudinilor de vederi, abordări, conduite şi interese.

Ambasadorul slovac a transmis susţinerea activă a ţării sale privind aderarea României la spaţiul Schengen.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadoarea Statelor Unite Mexicane, Amparo Erendira Anguiano Rodriguez, preşedintele României a exprimat aprecierea pentru dinamica pozitivă a relaţiilor dintre România şi Mexic şi a subliniat importanţa dezvoltării cooperării economice în contextul în care Mexicul este al doilea cel mai important partener comercial al României în America Latină.

La rândul său, ambasadoarea Statelor Unite Mexicane a evidenţiat nivelul foarte bun al relaţiei bilaterale dintre cele două ţări, precum şi dorinţa comună cu privire la intensificarea cooperării în domeniile economic, schimburi comerciale, educaţie, cultură şi turism.