Ministrul Afacerilor Externe a subliniat, la Munchen, importanţa strategică acordată de România Iniţiativei celor Trei Mări, inclusiv prin asumarea responsabilităţii de a găzdui un nou Summit. Ministrul a avut și discuții pe tema accederii la programul Visa Waiver cu reprezentanți ai congresului SUA. 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, la Munchen, importanţa strategică acordată de România Iniţiativei celor Trei Mări, inclusiv prin asumarea responsabilităţii de a găzdui un nou Summit şi Forumul de Afaceri al I3M la Bucureşti, în toamna acestui an.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, în calitate de vorbitor principal, la evenimentul dedicat integrării infrastructurii europene şi celei din regiunea Iniţiativei celor Trei Mări, „relevă atât profilul cheie al României în cadrul Iniţiativei, cât şi importanţa eforturilor de dezvoltare a Iniţiativei, bazată inclusiv pe dimensiunea transatlantică, mai ales în contextul în care România va găzdui, în luna septembrie 2023, la Bucureşti, Summitul şi Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări.

„În cadrul discuţiilor, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat importanţa strategică acordată de România Iniţiativei, inclusiv prin asumarea responsabilităţii de a găzdui un nou Summit şi Forumul de Afaceri al I3M la Bucureşti, în toamna acestui an, a mai transmis sursa citată, arătând că România devine astfel primul dintre statele participante la Iniţiativă care găzduieşte pentru a doua oară acest eveniment anual.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, totodată, priorităţile României şi viziunea ţării noastre privind relevanţa, evoluţia şi rolul important pe care Iniţiativa îl joacă în dezvoltarea infrastructurii critice în domeniul transportului, energiei şi interconectivităţii digitale pe axa nord-sud.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, și o întrevedere cu o delegaţie a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, condusă de Mike Turner, şeful Comisiei pentru Intelligence (House Permanent Select Committee on Intelligence) şi co-preşedinte al Grupului de prietenie cu România din Congresul SUA, ocazie cu care „a subliniat importanţa sprijinului american pentru securitatea transatlantică, inclusiv din perspectiva prezenţei militare crescute în România”, potrivit unei alte informări de presă a ministerului.

Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat, cu ocazia întîlnirii, sprijinul membrilor Congresului SUA „în identificarea unor soluţii, inclusiv de natură legislativă, în vederea realizării progreselor necesare” pe dosarul privind programul Visa Waiver.

Potrivit sursei citate, ministrul de Externe „a salutat, totodată, susţinerea bipartizană a Congresului SUA pentru eforturile de întărire a Flancului Estic al NATO şi a subliniat importanţa sprijinului american pentru securitatea transatlantică, inclusiv din perspectiva prezenţei militare crescute în România”.

Totodată, șeful diplomației române a evidenţiat în cadrul întâlnirii și necesitatea implementării rapide a deciziilor luate cu prilejul Summitului NATO de la Madrid şi perspectiva redefinirii relaţiei dintre NATO şi Rusia, scrie adevarul.

În contextul schimbului de opinii cu membrii delegaţiei americane pe tema evoluţiilor din regiune, şeful diplomaţiei române a punctat sprijinul acordat de România Ucrainei, iar cu privire la situaţia din Republica Moldova, ministrul de Externe a indicat necesitatea acordării unei atenţii sporite situaţiei de securitate din acest stat.