Ministrul  Afacerilor Externe  Bogdan Aurescu a participat, joi, la cea de-a 11-a sesiune specială de urgență, reluată, a Adunării Generale ONU, dedicată adoptării Rezoluției privind asigurarea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina, co-sponsorizată de România, și marcării unui an de la debutul agresiunii ruse în Ucraina, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

”Ceea ce ne dorim, în pragul marcării unui an de la începutul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, este simplu: pace pentru poporul ucrainean, victoria principiilor și valorilor și un conflict sângeros mai puțin în lume”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

România a condamnat ferm războiul de agresiune purtat de Federația Rusă, stat membru al Consiliului de Securitate al ONU, împotriva Ucrainei. ”Această agresiune continuă  să submineze ordinea internațională bazată pe norme și multilateralismul eficient și rămâne un motiv de îngrijorare pentru comunitatea internațională”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe.

De asemenea, în declarație a fost reafirmată importanța sporirii și eficientizării eforturilor la nivelul ONU pentru coordonarea răspunsului internațional la efectele regionale și cele globale ale războiului din Ucraina. A fost subliniată și necesitatea combaterii  narativelor rusești, în condițiile în care invazia rusă este însoțită și de o formă de război hibrid, prin proliferarea de știri false și campanii de dezinformare.

”Războiul hibrid proliferat de Rusia – intensificat și mai mult prin știri false, dezinformare și influențe maligne, are ca scop nu doar să destabilizeze regiunea și cele mai vulnerabile state – precum Republica Moldova, ci și să ne submineze unitatea, încrederea reciprocă și solidaritatea”a subliniat ministrul Bogdan Aurescu.

Ministrul Aurescu a amintit că  sprijinul României pentru Ucraina cuprinde măsuri concrete în domeniul umanitar – inclusiv primirea a peste 3,6 milioane de refugiați din Ucraina care au tranzitat România, precum și asigurarea, pentru cei care au solicitat, de adăpost, acces gratuit la servicii medicale, școlarizare și pe piața muncii.

De asemenea, el a menționat că România a făcut demersurile active și concrete pentru evitarea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului a aproximativ 13 milioane de tone de cereale și produse agricole ucrainene către piețele mondiale, contribuind la eforturile globale pentru securitate alimentară, în special în sprijinul statelor din Sudul Global.

A fost exprimată poziția fermă a României pentru identificarea de soluții juridice adecvate, eficiente, pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru crima de agresiune comisă în războiul  Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Bogdan Aurescu a participat la votul de la finalul dezbaterii și a salutat adoptarea, cu o largă majoritate de voturi (141 voturi în favoare, față de 7 voturi împotrivă), a rezoluției ”Principiile care conduc la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina”,  în cadrul celei de-a 11-a Sesiuni speciale de urgență, reluată, a Adunării Generale ONU. România a co-sponsorizat rezoluția, împreună cu toate statele UE și cu alte țări (în total, 75 de state).

Rezoluția solicită statelor membre ONU să sprijine o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina, pe baza principiilor Cartei ONU și a respectării suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale a Ucrainei, în granițele recunoscute internațional, informează stiriletvr.

Rezoluția solicită, totodată, Federației Ruse să-și retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele de pe teritoriul Ucrainei, precum și încetarea imediată a atacurilor ruse asupra infrastructurii critice în Ucraina și a oricăror atacuri deliberate asupra obiectivelor civile.

Este reafirmată susținerea pentru suveranitatea, unitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele recunoscute internațional. Acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU.