Peste 53.000 de companii sunt înființate de români în Italia, un factor de creștere pentru economia italiană.
În Italia trăiesc 1,2 milioane de cetățeni români, care alcătuiesc cea mai numeroasă comunitate de străini din Peninsulă. Deși majoritatea dintre conaționalii noștri lucrează ca angajați, numărul antreprenorilor născuți în România e în continuă creștere. Astfel, ultimele statistici arată că 53.117 de firme din Italia sunt conduse de cetățeni români.
„Străinii au o contribuție importantă la economia italiană, iar antreprenorii migranți aduc un impuls de creștere. În ciuda vulnerabilității lor social-economice și al faptului că au fost cei mai afectați de pandemie, antreprenorii de origine străină conduc aproape 650.000 de firme în Italia, reprezentând 10,6 % din totalul companiilor active din Peninsulă. Sectoarele care înregistrează cea mai importantă creștere sunt cel al comerțului și al construcțiilor”, se arată în Raport.
Zonele cu cea mai mare concentrație de întreprinzători români sunt: nord vest, cu 19.440 firme, centru cu 17.660 firme, nord est cu 11.176 firme. În sud și în Insule (Sicilia, Sardinia) se înregistrează cea mai mică concentrație de companii înființate de români, respectiv 3.248 și 1.593 firme.
Provinciile cu cele mai multe companii înființate de români sunt: Roma (8.034), Torino (6.538), Milano (2.626), Verona (1.656).
Sectorul cu cele mai multe firme este de departe cel al construcțiilor, cu peste jumătate din numărul total al companiilor, mai precis 30.880 firme. La mare depărtare urmează firmele de comerț, en-gros și en-detail, cu 7.067 firme deschise. 2.854 de firme sunt active în domeniul închirierilor și agențiilor de voiaj, 2.596 în activități de manufactură, iar 2.483 operează în sectorul hotelier și restaurante. Nu lipsesc nici companiile active în sectorul educativ (21) sau cel artistic și sportiv (147).
Pornind de la cele mai recente date statistice am vorbit cu Antonio Ricci, coordonator al raportului „Migrație și antreprenoriat”, care a expus pentru publicația Rotalianul câteva caracteristici ale antreprenoriatului românesc în Peninsulă:
„Activitatea antreprenorială este în creștere în Italia și datorită contribuției românilor, protagoniști din ce în ce mai dinamici în Peninsulă. Potrivit celui mai recent Raport de Imigrație și Antreprenoriat, în Italia sunt activi 53.117 întreprinzători români. Așa cum am văzut, există o prezență puternică în sectorul construcțiilor, care absoarbe 58,1% din totalul firmelor. Este și un efect al creșterii semnificative înregistrate în ultimii doi ani în sectorul vizat, ajutat și de stimulentele guvernamentale.
Printre altele, trebuie evidențiat și faptul că, în sectorul construcțiilor, au apărut și numeroase „firme mascate”, în esență persoane care prestează o muncă subordonată, deghizată sub fațada unei firme, efect al unor raporturi de externalizare sau subcontractare.
Prin urmare, deși există dificultăți sau obstacole, în majoritatea cazurilor asistăm la o adevărată dorință de inițiativă antreprenorială din partea românilor. De asemenea, nu se poate vorbi despre un fel de specializare etnică a românilor în ceea ce privește construcțiile, deoarece în cadrul comunității sunt active afaceri în alte multiple sectoare de servicii (comerț, catering, cazare, agenții etc.).
Deși pandemia a fost fatală pentru companiile mai puțin structurate, a văzut totuși întărit, în ansamblu, sectorul antreprenorial român din Italia. Pe de o parte, datorită capacității considerabile de rezistență și flexibilitate a companiilor înființate cu mai mulți ani în urmă, pe de alta datorită impulsului inovator puternic oferit de antreprenorii din noile generații și a unui protagonism feminin în creștere. După cum se vede în studiul recent „Rădăcini la jumătate”, publicat de IDOS și Institutul S. Pio V, noile generații, care au crescut în Italia, reprezintă realizarea unor parcursuri complexe, bazate pe afilieri multiple și pe un internaționalism înrădăcinat.
În concluzie, tendințele actuale confirmă rolul esențial al antreprenorilor străini pentru viitorul „sistemului italian” și importanța stabilirii de legături „transnaționale” tipice migranților, cu beneficii extinse: în avantajul țării de sosire (Italia), al țării de origine (România) și, evident, al bunăstării lucrătorilor înșiși și a familiilor acestora”.
Situația la nivel european și în Italia
La nivelul Uniunii Europene, antreprenoriatul migranților a fost recunoscut ca fiind crucial pentru viitorul continentului, în special pentru revitalizarea sistemului economico-productiv comunitar, după criza financiară din 2008 și pandemia din 2020.
Potrivit Eurostat, lucrătorii independenți reprezintă 11% dintre străinii care lucrează în UE, iar numărul acestora s-a triplat între 2001 și 2021 (de la 675.000 la 1,7 milioane).
În 2021 erau înregistrate la Camerele de Comerț din Italia 642.638 conduse de străini, echivalentul a 10,6% din totalul firmelor active în țară, cu o creștere de 1,8% față de anul precedent și de 4,3%% față de finele anului 2019. O creștere în contrast cu evoluția companiile conduse de cetățeni italieni, al căror număr a scăzut cu -0,4%, respectiv -0,9% față de 2019).
Primele date disponibile pentru 2022 arată în continuare o creștere, deși într-un ritm mai lent: 648.083 de firme la sfârșitul lunii septembrie 2022. Este în mare parte un fenomen „endogen” care pleacă de la o inițiativă „de jos în sus” a imigranților care s-au stabilit deja de ceva timp în Italia. O altă caracteristică este importanța din ce în ce mai accentuată a afacerilor conduse de femei (156.002, +48,1% în zece ani).
Raportul evidențiază o predominanță a companiilor mici și mijlocii: 75,5% sunt afaceri individuale și o concentrație a firmelor în sectoarele comerț și construcții (respectiv 32,9% și 23,5%). Mai mult, așa cum am văzut, tinerii crescuți în familii de migranți au o amprentă importantă transnațională, de creativitate și inovație.