La Berlin se discută miercuri ipoteza reinstituirii punctelor de control la intrările în Republica Federală din cauza afluxului masiv de migranți. Ecologiștii din coaliția care îl susține pe cancelarul Scholz dar și unii vecini ai Germaniei critică măsura, scrie Deutsche Welle.

Guvernul de la Berlin și autoritățile landurilor federale iau în calcul introducerea controalelor la toate granițele Germaniei, scrie ziarul Bild, care a intrat în posesia unui document ce ar urma să fie analizat miercuri la un summit dedicat migrației, convocat la Berlin de cancelarul Olaf Scholz.

Măsurile ar viza toate intrările în Republica Federală, așa cum se întâmplă în prezent la granița Germaniei cu Austria.

O astfel de decizie ar pune din nou presiune pe acordul Schengen, care prevede deschiderea totală a granițelor între statele membre. Or, România este interesată ca acordul să fie respectat pentru ca pledoaria sa pentru extinderea spațiului Schengen să aibă succes.

Documentul care urmează să fie discutat miercuri, de la ora 14, ora Berlinului, la sediul Cancelariei federale, include suplimentarea personalului de la frontiere și permanentizarea posturilor de control, dar și inițiativa unui dialog mai intens cu reprezentanții statelor din care provin imigranții ilegali.

Tensiuni între Germania și vecinii ei nu sunt excluse, în contextul noilor măsuri discutate la Berlin. Premierul Cehiei, Petr Fiala, a criticat inițiativa, afirmând că numărul migranților ilegali este mult prea mic pentru a necesita controale la frontieră. Chiar dacă a fost de acord că fenomenul există, oficialul ceh a apreciat că soluțiile ideale ar fi o mai clară politică de repatriere și cooperarea cu țările aflate pe traseele migrației.

Și verzii ecologiști germani, aflați la guvernare la Berlin, alături de social-democrați și liberali, în guvernul Scholz, nu văd cu ochi buni măsura. „Problemele europene cer rezolvări europene, nu controale unilaterale la frontieră, care afectează atât acordurile Schengen, cât și populația care trăiește și muncește în zonele de frontieră”, a comentat, conform publicației Die Zeit, Katja Meier, ministra Justiției și Afacerilor Europene din Saxonia, land învecinat Cehiei și Poloniei.

Sursa g4media.ro