Afidele sunt unii dintre cei mai păguboși dăunători pentru plante deoarece odată scăpați de sub observație, se înmulțesc excesiv și sufocă efectiv planta ducând chiar la compromiterea totală a acesteia. Deoarece se hrănesc cu seva plantelor de pe partea inferioară a frunzelor, adesea nu sunt observate până când numărul lor devine sever, informează agrointel.ro. De-a lungul anilor însă grădinarii au testat o serie de rețete făcute în casă care și-au dovedit eficiența și chiar au dus la o eliminare totală a dăunătorilor și evitarea reapariției lor.

Afidele sunt ușor de recunoscut, sunt mici, verzi, albe sau negre, lipicioase și sunt extrem de multe. Stau la un loc pe plantă, de regulă pe sub frunze, flori și mai puțin pe tulpină. Un semnal care ar trebui să ne atragă atenția privind existența afidelor este prezența furnicilor pe plante, care cară afidele și le și înmulțesc de pe o plantă pe alta. Ideal este să verificăm frecvent plantele astfel încât să aplicăm soluția când atacul este în faza incipientă, iar numărul lor este mai mic. Afidele se înmulțesc foarte repede, ajungând la mii de insecte pe o plantă iar în final o pot sufoca efectiv cu numărul lor.

Hrănirea afidelor poate determina plantele să producă frunze încrețite sau deformate. Populațiile mari de afide vor împiedica plantele mature să evolueze și pot ucide plantele mici.

Cel mai bun tratament pentru a scăpa de afide este soluția pe bază de bicarbonat de sodiu. Rețeta a fost testată de mai mulți legumicultori din România care susțin nu doar că tratamentul a avut eficiență imediat, ci și că problema afidelor a dispărut complet, inclusiv în anul următor.

Rețeta anti afide are la bază ingrediente simple: 1 linguriță de bicarbonat, detergent lichid de vase și săpun lichid. Cele trei ingrediente se amestecă într-un litru de apă și se păstrează la loc răcoros pentru fiecare aplicare.

Amestecul de aplică cu un pulverizator, și nu are o schemă fixă de aplicare, se folosește o dată sau de două ori pe săptămână. După ce faceți o primă stropire, se recomandă ca la 4-5 zile să verificați dacă insectele au rămas pe plante în număr mai mic și aplicați din nou.

Este important să evitați pulverizarea soluției cu bicarbonat de sodiu în timpul zilei sau în condiții de temperatură ridicată, deoarece acesta poate arde frunzele plantelor.

Grădinarii care au folosit această rețetă au mărturisit că micii dăunători nu au revenit în anul următor celui în care au aplicat amestecul.