Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, susține că partidul s-a pronunțat pentru păstrarea măsurilor și facilităților, însă există o obligație și un angajament al României în raport cu UE, pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar.

„Ca și principiu, PNL s-a pronunțat pentru păstrarea măsurilor și facilităților, care au adus numeroase beneficii zonei economice din România.Acum, în mod evident, există o obligație și un angajament al României în raport cu Uniunea Europeană de încadrare în ținta de deficit bugetar”, a afirmat Ionuț Stroe.

Liberalul susține că în momentul de față nu există încă o decizie, existând discuții în cadrul Coaliției și cu experți în domeniu.

„Până la urmă, exisă o preocupare și este evident acest lucru, pentru adoptarea celor mai bune măsuri pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar și pentru o construcție bugetară sănătoasă. Dialogul continuă. Au existat, într-adevăr, consultări în cadrul Coaliției, discuții, dezbateri. Există o consultare la nivelul miniștrilor de Finanțe, actual, cât și fostul ministru de Finanțe. Există un dialog pe care îl avem cu specialiștii în domeniu, economiști, pentru a lua cele mai bune măsuri care se impun. Nu există, în momentul de față, o decizie referitoare la acest lucru, a precizat purtătorul de cuvânt.

Chestionat referitor la momentul în care vor fi scoase aceste facilități, purtătorul de cuvânt al PNL a subliniat că „dacă vor exista decizii în această lună, probabil vor viza viitorul apropiat, nu vor fi decizii abrupte”.

De asemenea, acesta a adăugat că „Guvernul, premierul, ministerul de Finanțe, în momentul în care o să existe concluzii, le vor transmite public”.

Ionuț Stroe a precizat că „măsurile care vizează aceste ajustări bugetare nu se referă doar la eliminarea facilităților”.

Sunt multe alte măsuri, pe care le putem adopta, și pot încuraja colectarea, să mărească gradul de colectare. Sunt foarte multe măsuri pe care le putem adopta pe zona de taxare a produselor de lux sau pe zona de taxare a produselor de viciu, multe alte măsuri. Nu vă raportați, când vorbim de măsuri, care pot să genereze mai mulți bani la bugetul de stat, doar pe eliminarea acestor facilități. Ar fi insuficient, dacă ar fi să ne raportăm la cuantumul pe care îl câștigăm ca urmare a unei eventuale eliminări”, a declarat Ionuț Stroe.