Un nou guvern militar preluat recent conducerea în Niger, după sechestrarea primului președinte ales democratic, Mohamed Bazoum, de când statul și-a căpătat independența în 1960. Vestea evenimentului a venit ca un șoc pentru Uniunea Europeană, care se baza pe relațiile sale cu Niger în lupta împotriva terorismului din Africa de Vest, conform Politico.

Generalul Abdourahamane Tchiani a prezentat lovitura de stat precum un efort de a opri degradarea economică și guvernamentală care ar fi dus la dispariția culturii nigerene. Experții, potrivit Euronews, susțin că generalul a instigat rebeliunea deoarece urma să fie concediat din rolul său ca lider al Gărzii prezidențiale.

Potrivit caleaeuropeana, Niger era considerată o țară strategic importantă în regiunea Africană Sahel pentru actorii din nordul global. UE, în special Franța, o percepeau ca una din ultimele țări din zona respectivă care nu și-a consolidat relațiile diplomatice cu Rusia. Mai mult, importul de uraniu din Niger, necesar pentru funcționarea centralelor nucleare, reprezintă 5% din totalul UE.

Organizația a investit aproximativ 40.000.000 euro pentru antrenarea și echiparea membrilor militari din Niger, pe lângă alte programe care aveau ca scop îmbunătățirea stării civile, conform publicației The Guardian. Franța considera Niger un experiment pentru un nou tip de colaborare militară bazată pe cooperare egală dintre o fostă putere colonialistă și guverne africane.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell a anunțat printr-o postare că Uniunea Europeană nu va recunoaște noii liderii militari din Niger. Prin urmare, UE a suspendat sprijinul financiar și cooperarea pentru securitate. Cu toate acestea, UE nu are luxul de ignora liderii noului guvern pe termen lung din cauza influenței sale scăzute în regiune. Lovituri de stat asemănătoare s-au petrecut recent în Burkina Faso și Mali, diminuând relațiile diplomatice dintre UE și majoritatea reprezentanților din Africa de Vest.

Numeroase publicații, precum Politico și DW, au analizat evenimentele recente în cadrul conflictului împotriva Rusiei. Liderul grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, a felicitat noul guvern pentru eforturile sale împotriva forțelor colonialiste. Asta face parte dintr-o retorică anti Vest care s-a intensificat în urmare a loviturii de stat. Grupuri de cetățeni s-au adunat în fața ambasadei Franceze, strigând “Jos cu Franța” și “Să trăiască Putin”.