Turneul de mare viteză al lui Volodymyr Zelenskiy în țările mai mici din Europa a continuat marți la Atena, unde a obținut un nou sprijin militar și diplomatic după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, a obținut un angajament mult așteptat privind furnizarea de avioane F-16.
Președintele ucrainean s-a întâlnit cu președintele Serbiei și cu prim-ministrul Croației la un summit al Balcanilor din capitala elenă, în timp ce, cu o zi înainte, prim-ministrul Greciei declarase că țara sa va ajuta la pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane F-16.
Deși Serbia întreține relații comerciale și militare cu Rusia, președintele său, Aleksander Vučić, a declarat că „Serbia respectă integritatea teritorială a Ucrainei”, în cadrul unei întâlniri bilaterale cu Zelenskiy.
Premierul Croației, Andrej Plenković, a declarat, potrivit lui Zelenskiy, că Zagrebul „pregătește un nou pachet de apărare” pentru Ucraina, cel mai recent dintr-o serie de acorduri de ajutor militar obținute de la începutul turneului lui Zelenskiy, sâmbătă, potrivit theguardian.
Subiectul principal a fost acordul revoluționar prin care Kievul va obține până la 61 de avioane de luptă F-16 din Olanda și Danemarca, anunțat după întâlniri bilaterale succesive la Eindhoven și Copenhaga.
„Vă mulțumesc vouă și întregii Danemarcei – toate armele pe care le oferiți pentru a proteja libertatea și pentru F-16 pe care le-am convenit„, a declarat Zelenskiy într-un discurs ținut luni în fața unei mulțimi care flutura steaguri ucrainene și daneze în fața parlamentului danez. „Astăzi suntem încrezători că Rusia va pierde acest război”, a adăugat el.
Deși SUA a dominat furnizarea de arme către Ucraina, cu un ajutor militar de 43 de miliarde de dolari, 26,7 miliarde de lire sterline, armamentul semnificativ din punct de vedere strategic este controlat de o serie de țări europene, dincolo de marile națiuni precum Marea Britanie, Franța și Germania.
Cele mai importante sunt avioanele F-16, pe care Ucraina le-a căutat încă de la începutul războiului pentru a ajuta la respingerea forței aeriene mult mai mari a Rusiei și pentru a ajuta forțele sale să străpungă liniile de front bine apărate, ca parte a unei contraofensive continue.
Avioanele F-16 au fost dezvoltate de un consorțiu format din SUA și Olanda, Danemarca, Belgia și Norvegia de la sfârșitul anilor 1970 și, deși nu mai sunt la nivelul tehnologiei de vârf, ele rămân în forțele aeriene ale multor țări mai mici, care sunt, de asemenea, centre de expertiză și, prin urmare, ar putea fi surse de pregătire.
Ucraina știe că este prudent să mențină o bază largă de sprijin internațional, în condițiile în care războiul va dura probabil până în 2024, în comparație cu Rusia, care are sprijinul ferm doar al câtorva țări, inclusiv Belarus, Iran și Coreea de Nord. (…)
Turneul a început cu o vizită a lui Zelenskiy la Stockholm, un alt mare producător european de armament, sâmbătă, unde președintele a anunțat un acord pentru fabricarea de vehicule blindate suedeze CV90 în Ucraina și și-a exprimat speranța că Kievul ar putea obține avioane de luptă Saab Gripen pe lângă F-16.
Depășită numeric de populația mai numeroasă a Rusiei și, deocamdată, incapabilă să adere la NATO, cea mai bună strategie militară a Ucrainei este de a-și construi o bază largă de aprovizionare cu armament.
„În fiecare zi adăugăm forță statului nostru, soldaților noștri și interacțiunii noastre cu partenerii”, a declarat Zelenskiy, în timp ce a făcut public un selfie, filmat luni dintr-un avion în timp ce călătorea spre Atena, scrie sursa citată.
„Faptul că Danemarca a decis acum să doneze 19 avioane F-16 Ucrainei duce la o escaladare a conflictului”, a criticat Rusia anunțul privind F-16 prin intermediul ambasadorului în Danemarca, Vladimir Barbin.
Moscova nu a dat niciun semn că ar fi dispusă să vizeze membri NATO precum Danemarca, știind că ar putea atrage un răspuns militar occidental complet.