Orice tip de restricţii împotriva exporturilor ucrainene de cereale contribuie la distrugerile pe care le fac teroriştii ruşi, a afirmat, miercuri, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în deschiderea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M).
Acesta a avut o intervenţie online la evenimentul găzduit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
„Ucraina se opune ferm oricăror restricţii viitoare privind exportul cerealelor noastre”, a spus Zelenski, arătând că în această situaţie „nu e vorba de bani, ci de supravieţuirea în faţa terorii ruse”.
„Nu transformaţi Ucraina într-o ţintă economică sau politică”, a făcut apel preşedintele şi, mai mult, a spus că nu exclude un arbitraj în instanţele internaţionale.
De asemenea, el a completat că „Ucraina îşi onorează promisiunile şi nu se amestecă în competiţia liberă”.
„Dar cum putem accepta promisiunile care ni s-au făcut, încălcarea acordului la asociere, încălcarea condiţiilor de piaţă liberă? Instituţiile europene nu ar trebui să multiplice dezamăgirile în Europa”, a arătat Zelenski.
Totodată a vorbit despre atacurile din ţara sa, inclusiv de la graniţa cu România.
„În această perioadă, în oraşul Chilia, în regiunea Odesa, un oraş de pe malul Dunării, aproape de România, se duc lupte cu focul, care a început noaptea, după atacul rus cu (drone – n.r.) Shahed asupra infrastructurii noastre care ţine în viaţă partea ucraineană a Mării Negre. (…) Aceasta este o luptă în sânul celor trei mări ale noastre şi aceste consecinţe ale atacurilor asupra Chilia, Reni, Izmail, Odesa, asupra oraşelor care sunt porţi către lume ale Ucrainei sunt foarte intense”, a punctat Volodimir Zelenski.
Liderul de la Kiev a reiterat că data de 24 februarie 2022 „a schimbat totul – Europa, pe noi toţi”.
„Am dovedit că suntem capabili de demonstraţii istorice de solidaritate, iar în prezent Ucraina este recunoscătoare ţărilor dumneavoastră, dumneavoastră personal pentru sprijin”, a punctat Zelenski.
Preşedintele ucrainean a evidenţiat că formatul Iniţiativei celor Trei Mări este unul „legat de unitate, nu de divizare”.
Potrivit agerpres, la summit sunt prezente cele 12 state participante – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia – dintre care nouă sunt reprezentate la nivel de şef de stat, unul la nivel de premier, unul la nivel de vicepremier şi unul la nivel de şef al Parlamentului. Totodată, există o serie de invitaţi speciali, dintre care Grecia (care va deveni la summit al 13-lea stat participant la I3M), Republica Moldova şi Ucraina (care vor deveni state participante asociate la I3M), care vor fi reprezentate de şefii de stat (Ucraina, în format online).