Neptun Deep reprezintă un proiect crucial nu doar pentru România, ci și pentru Europa, și va însemna independență de gazul rusesc, a precizat miercuri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Prezent la a doua ediție a Forumului Economic SUA – România axat pe inovație și prosperitate, eveniment satelit al Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, Burduja a semnalat că „situația din Marea Neagră nu este ușoară”, astfel că România se bazează „pe ajutorul dumneavoastră pentru a o face o zonă sigură”.

Este o investiţiei de 4 miliarde de dolari şi ştiu că cineva în Moscova ne urmăreşte şi va face orice pentru a întârzia sau opri acest proiect, pentru că asta înseamnă independenţa de gazul rusesc. Trebuie să fiu franc. Sunt peste o sută sau două sute de miliarde metri cubi şi cu 10 miliarde de metric cubi în reţea anual”, a detaliat acesta.

Ministerul Energiei a evidențiat potențialul pieței locale în domeniul energiei regenerabile, amintind că în perioada următoare vor veni miliarde de euro pentru proiecte în acest domeniu.

Camera de Comerț Americană în România a organizat ediția a doua a Forumului Economic SUA – România, dedicat promovării cooperării economice bilaterale, informează AmCham România.

În continuarea ediției din 2022 care a marcat aniversarea a 25 de ani de la semnarea Parteneriatul Strategic din SUA și România, agenda Forumului de anul acesta a adus în prim plan inovația ca pilon pentru prosperitate, și pentru cooperare la nivel regional.

Forumul Economic SUA-România: Inovație pentru Prosperitate a avut loc în contextul Forumului de Afaceri al Inițiativei Celor Trei Mări (3SI) care are loc la București, între 6 -7 septembrie, și este susținut de Ambasada SUA la București, în calitate de partener strategic și de Institutul Aspen România, potrivit caleaeuropeana.

Reprezentanți ai administrației centrale din SUA și România, membri ai comunității AmCham România și lideri de afaceri cu prezență importantă în regiunea Celor Trei Mări au participat la dialogul despre consolidarea relațiilor economice transatlantice prin intensificarea cooperării între statele din regiune, în special prin adoptarea inovației la scară largă.

Cât privește proiectul Neptun Deep, la 21 iunie, OMV Petrom şi Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud, acesta intrând în etapa de dezvoltare la începutul lunii august.

Cele două companii vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

OMV Petrom este operatorul, fiecare dintre companii având o participaţie de 50% în proiect.