Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a primit-o luni, pe ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos în România, Willemijn Van Haaften, cu ocazia prezentării copiilor scrisorilor de acreditare, se arată într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Ministrul Odobescu a evidențiat dinamica ridicată a dialogului politico-diplomatic, relațiile economice solide, coordonarea foarte bună în plan UE, NATO și multilateral, precum și viziunea comună în ceea ce privește contextul actual de securitate. A subliniat aprecierea României pentru participarea trupelor olandeze în cadrul Grupului de Luptă NATO din România, care reprezintă o contribuție crucială la asigurarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic.

Totodată, ministrul Luminița Odobescu a apreciat susținerea Regatului Țărilor de Jos pentru aderarea României la spațiul Schengen și a prezentat eforturile diplomației române privind atingerea acestui obiectiv prioritar al politicii externe a României.

În ceea ce privește evoluțiile actuale de securitate, a exprimat preocuparea cu privire la situația de securitate îngrijorătoare de la Marea Neagră, partea olandeză reconfirmând sprijinul deplin și solidaritatea cu România în acest context, inclusiv în lumina evoluțiilor recente. Ministrul Odobescu a reafirmat determinarea României de a continua sprijinul necondiționat pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce privește asigurarea tranzitului pentru exporturile de cereale către piețele globale.

Ministrul Luminița Odobescu a transmis succes diplomatului olandez în îndeplinirea mandatului și l-a asigurat cu privire la sprijinul deplin al autorităților române în acest sens, potrivit sursei.