În România, în următoarea perioadă, urmează să iasă la pensie circa 6.000 de medici de familie, dintr-un total de 11.000.  Tinerii mediciniști însă, nu își doresc această specializare. Ministrul Sănătății și rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București spun că este nevoie ca statul să vină cu stimulente pentru a-i atrage pe tineri către medicina de familie.

Potrivit rectorului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București, prof. dr. Viorel Jinga. România are în total circa 30.000 de medici rezidenți dintre care doar 4,9% – adică 1.477 – urmează rezidențiatul în medicina de familie. Dintre cei care urmează rezidențiatul în această specialitate peste 70% sunt fete.

„Medicii de familie trebuie să se ocupe și de prevenția diverselor afecțiuni, ceea ce lărgește orizontul de informații medicale pe care un medic de familie trebuie să le cunoască“, a adăugat prof. dr. Cătălina Poiană, prorectorul UMF „Carol Davila“ și președinta Colegiului Medicilor București. Ea a mai spus că  medicul de familie nu ar mai trebui să fie un simplu dispecer, ci trebuie să ne amintim faptul că el este un specialist în medicină.

Un sondaj realizat în rândul rezidenților în medicina de familie și prezentat de prof. dr Viorel Jinga a arătat că în topul motivației de a lucra în mediul rural al tinerilor medici se află facilitățile locale, urmate de apropierea de familie și de dotările din cabinet. Contează însă și comunitatea, posibilitatea dezvoltării profesionale, deficitul de medici, liniștea specifică zonei și stimulentele financiare.

Sondajul a mai arătat că 75% dintre rezidenți își doresc să practice medicina la oraș și doar 25% în mediul rural, 95% își doresc să practice medicina de familie în România, iar 66% nu își doresc să aleagă altă specialitate, dacă ar avea această posibilitate.

Datele prezentate de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ arată că medicina de familie nu se bucură de popularitate în rândul medicilor rezidenți. Pe primele locuri în clasament se află dermatologia, radiologia imagistică și psihiatria.

1. Dermatologie

2. Radiologie imagistică

3. Psihiatrie

4. Neurologie pediatrică

5. Oftalmologie

6.Chirurgie plastică

7. Cardiologie

8. Pneumologie

9. Medicină nucleară

10. Endocrinologie