Potrivit agrointel.ro furnica roșie de foc, una dintre cele mai invazive specii exotice din lume, a ajuns în Europa și pune în pericol nu numai agricultura, dar și sănătatea oamenilor și a animalelor. Înțepătura furnicii roșii este extrem de dureroasă, putând să provoace șoc anafilactic oamenilor și chiar să omoare unele animale.

Aceasta este originară din America de Sud și face parte din familia Formicidae. Furnica de foc (Solenopsis invicta) a fost introdusă accidental în diverse țări și a devenit o problemă serioasă pentru agricultură, mediu și sănătatea umană. Această specie își are denumirea din faptul că înțepătura sa produce senzații asemănătoare arderii.

Ceea ce face furnica roșie de foc cu adevărat invazivă este capacitatea sa de a forma colonii imense, care se adaptează în mai multe medii. Aceasta se hrănește cu insecte și alte organisme mici, dar poate afecta recoltele agricole precum cerealele și legumele.

Oamenii de știință din cadrul Institutului de Biologie Evoluționară din Spania au confirmat prezența acestei specii în regiunea Siracuza din Italia, unde au fost descoperite 88 de colonii pe o suprafață de cinci hectare.

Nu este prima dată când această insectă este depistată în Europa, dar este prima dată când se confirmă stabilirea ei pe continent. Anterior, exemplare fuseseră găsite în produse importate din Spania, Finlanda și Olanda.

”În țările în care au ajuns coloniile acestei specii, oamenii ajung să cheltuiască o mulțime de bani pentru a le elimina din grădinile lor, însă este foarte complicat pentru că sunt colonii foarte mari și trebuie ucisă matca care nu părăsește niciodată cuibul. Cea mai bună metodă este folosirea unei momeli otrăvite, astfel încât furnicile lucrătoare să le ia în cuib, să hrănească matca și să moară”, a explicat biologul Roger Vila, coordonator în cadrul Institutului de Biologie Evoluționară din Spania.