Liderii europeni discută, în cadrul Consiliului European organizat la Granada, despre prioritățile Uniunii Europene pentru anii următori. Klaus Iohannis a punctat că printre subiecte se numără migrația, extinderea Uniunii și angajamentul global al UE.

„În Granada, la Consiliul European , unde ne concentrăm pe prioritățile Uniunii Europene pentru anii următori. Discuțiile noastre vor stabili cursul pentru următoarea agendă strategică a UE și vom discuta subiecte majore precum reziliența și competivitatea, angajamentul global al UE, migrație și extinderea Uniunii”, a transmis președintele României.

Președintele României va avea o întrevedere față în față cu omologul din Portugalia, sâmbătă, urmate de o conferință de presă. După o zi de pauză, șeful statului va avea luni discuții și cu premierul și președintele Adunării Republicii.

Potrivit programului transmis de Administrația Prezidențială, sâmbătă, de la 14.00, are loc ceremonia primirii oficiale de către Președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, la Mănăstirea Ieronimilor.

De la 15.00, Iohannis va fi primit de către președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, la Palatul Belém, urmând ca după discuții să aibă o conferință de presă.

După o zi liberă în agenda oficială, Klaus Iohannis se vede luni cu președintele municipalității Lisabona, cu președintele Adunării Republicii și premierul Portugaliei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a coprezidat joi, împreună cu prim-ministrul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre, masa rotundă cu tema „Energie, mediu și combaterea schimbărilor climatice”, în marja Summitului Comunității Politice Europene care se desfășoară la Granada, Regatul Spaniei.

Mă bucur să coprezidez această masă rotundă despre energie, mediu și lupta împotriva schimbărilor climatice. Acestea sunt subiecte esențiale pe agenda noastră europeană pentru care implicarea la cel mai înalt nivel este fundamentală. Prezența dumneavoastră aici atestă angajamentul dumneavoastră de a conduce în materie de tranziție verde, asigurând în același timp securitatea energetică pentru Europa.

Criza energetică generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat încă o dată cât este de importantă independența energetică pentru securitatea noastră. Și, în fața adversității, am dovedit că putem recurge la acțiune îndrăzneață și rapidă. Spre surprinderea Rusiei, am redus masiv, într-un timp foarte scurt, dependența noastră energetică de Moscova”, a afirmat șeful statului.