Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat luni că țara sa taie toate livrările către Fâșia Gaza, ca parte a unui „asediu” asupra teritoriului palestinian, la două zile după ce gruparea militantă Hamas a lansat cel mai sângeros atac împotriva Israelului din ultimele decenii.

Gallant a declarat că a ordonat un „asediu total” asupra Fâșiei Gaza, adăugând că „nicio energie electrică, nicio mâncare, niciun gaz” nu va ajunge în teritoriul palestinian.

Hamas a lansat luni un nou baraj de atacuri cu rachete împotriva mai multor orașe israeliene.

Teritoriul, spațiul său aerian și coasta sa sunt blocate de Israel de aproape 16 ani, de când Hamas a preluat puterea – în timp ce Egiptul face același lucru cu frontiera sa terestră cu Fâșia.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că forțele țării au preluat „controlul” asupra teritoriilor sale de frontieră și că aproape 300.000 de rezerviști au fost mobilizați pentru a răspunde situației.

Forțele de apărare israeliene au declarat că au efectuat duminică seara 500 de lovituri împotriva unor ținte ale Hamas și Jihadului Islamic în Fâșia Gaza.

Autoritatea Palestiniană a acuzat armata israeliană că s-a angajat într-un masacru și că a vizat o tabără de refugiați care s-a soldat cu cel puțin 21 de morți în orașul Rafah.

1193, acesta este numărul confirmat al morților în conflictul de până acum, un număr care este posibil să crească semnificativ. Bilanțul include cel puțin 700 de israelieni și 493 de palestinieni.

Israelul a primit luni sprijinul președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, care a comparat Hamas cu Rusia la o reuniune NATO de la Copenhaga, spunând că ambele reprezintă „același rău”, scrie forbes.com.

„Singura diferență este că acolo este o organizație teroristă care a atacat Israelul, iar aici este un stat terorist care a atacat Ucraina… Să-i lăsăm pe toți cei care sponsorizează teroarea să simtă puterea mâniei noastre. Și lăsați-i pe toți cei care au nevoie de ajutor pentru a se apăra împotriva terorii să simtă puterea solidarității noastre.”