Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că gruparea militantă Hamas ar trebui eliminată, dar a avertizat că ar fi o greșeală ca Israelul să ocupe Gaza, cerând în schimb o „soluție cu două state”, informează The Guardian.

La o săptămână după ce Hamas a lansat un atac surpriză asupra Israelului, șeful de la Casa Albă a declarat că Israelul trebuie „să atace Hamas”, dar a precizat că nu va susține ocupația israeliană. „Cred că ar fi o mare greșeală”, a spus acesta.

O soluție cu două state ar implica crearea unei națiuni independente alături de Israel pentru cele cinci milioane de palestinieni care trăiesc în Gaza și Cisiordania.

„Ceea ce s-a întâmplat în Gaza, din punctul meu de vedere, este că Hamas și elementele extreme ale Hamas nu reprezintă întregul popor palestinian”, a declarat Biden într-un interviu acordat în cadrul emisiunii 60 Minutes de la CBS News.

Acesta a adăugat: Pătrundem în Fâșia Gaza, dar eliminând extremiștii, Hezbollah este în nord, dar Hamas este în sud. Este o cerință necesară.

În context, secretarul de stat american, Antony Blinken, a respins categoric posibilitatea ca palestinienii să fie expulzaţi din Fâşia Gaza, „o idee sortită eşecului”, a declarat acesta, fiind de părere că locuitorii din Gaza ar trebui să poată rămâne în timp ce Israelul luptă împotriva Hamas, notează AFP, preluat de Agerpres.

„Am auzit direct de la preşedintele Autorităţii Palestiniene (Mahmoud) Abbas şi practic de la toţi ceilalţi lideri cu care am vorbit în regiune că această idee este sortită eşecului, prin urmare nu o vom susţine”, a declarat Antony Blinken într-un interviu difuzat duminică la postul de televiziune saudit Al-Arabiya.

Credem că oamenii ar trebui să poată rămâne în Gaza, casa lor. Dar vrem, de asemenea, să ne asigurăm că sunt în afara pericolului şi că primesc ajutorul de care au nevoie”, a adăugat șeful diplomației americane.

Mahmoud Abbas l-a avertizat vineri pe Blinken că alungarea populaţiei din Fâşia Gaza ar echivala cu „a doua Nakba” – în arabă pentru „catastrofă”, care desemnează strămutarea şi expulzarea a peste 760.000 de palestinieni în timpul creării statului israelian în 1948.