Exercițiul nuclear al NATO, numit Steadfast Noon, va începe săptămâna viitoare, așa cum este de obicei în fiecare octombrie. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, că anul acesta exercițiul va avea loc în Italia, Croația și regiunea mediteraneană.

Stoltenberg a subliniat că acesta este un exercițiu de rutină care ajută la consolidarea credibilității, eficacității și securității descurajării nucleare a NATO. În prezent, „unsprezece țări aliate depășesc sau îndeplinesc pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile cu apărarea”, a spus secretarul general, care și-a exprimat, de asemenea, așteptarea ca acest număr să crească semnificativ anul viitor.

Potrivit sursei, exercițiile sunt așteptate să aibă loc în perioada 17 – 26 octombrie 2023. În ediția precedentă, au fost implicate 14 țări și până la 60 de avioane, inclusiv bombardiere cu rază lungă de acțiune B-52. Pentru a ajunge în zonele operaționale din Marea Tireniană vor fi folosite coridoare de tranzit, care se vor extinde de la bazele Aviano, Ghedi, Amendola, Gioia del Colle și Trapani.

În timpul exercițiului, unele zone speciale vor fi stabilite și ar trebui considerate temporar interzise în timpul activării. Zborul militar este programat pentru 17 și 23 octombrie între orele 11:00 și 16:00, ora locală, 19 și 24 octombrie, între orele 12:00 și 17:00, și pe 26 octombrie, între orele 10:00 și 15:00. Activarea zonelor va avea loc în coordonare cu autoritățile civile și militare de control al traficului aerian, anunță tg24.sky.it.