Repatrierea persoanelor fugare, condamnate definitiv în România, face un mare serviciu de imagine românilor care muncesc onest în străinătate, în special celor din Italia.

Deputatul PNL pentru diaspora Valentin Făgărăşian apreciază eforturile ministrului Justiţiei, doamna Alina Gorghiu, care a reuşit, într-un timp foarte scurt de la preluarea mandatului, să poarte discuţii cu autorităţile din alte state unde au fugit persoane condamnate definitiv de către instanţele de judecată din România sau persoane căutate prin mandate internaţionale şi să-i aducă în ţară pentru a-şi executa pedepsele sau a fi judecate, scrie gazetaromaneasca.

„Cei mai mulţi dintre fugarii condamnaţi definitiv au profitat slăbiciunea legislaţiei din alte state, unele din Uniunea Europeană, şi s-au adăpostit acolo pentru a scăpa de executarea pedepselor. Mulţi dintre aceştia au ales Italia, ţară unde trăiesc şi muncesc peste 1 milion de români oneşti, care au trebuit să îndure această ruşine.

De prea mulţi ani, românii harnici şi oneşti au făcut eforturi deosebite ca să demonstreze cetăţenilor din alte state că nu trebuie să judece un popor întreg pentru câteva persoane care au săvârşit fapte ilegale în ţara lor şi sunt căutate de autorităţi.

O felicit pe doamna Alina Gorghiu că a reuşit să aducă în ţară, într-un timp atât de scurt, persoane condamnate definitiv care au crezut că fugind în străinătate vor scăpa de pedepse.

Indiferent dacă au fost condamnate pentru fapte de corupţie, fapte cu violenţă sau activităţi de crimă organizată, prezenţa lor în alte state din Uniunea Europeană ne-a produs mari deservicii de imagine ca ţară şi multă umilinţă de îndurat de către românii care muncesc peste hotare. Am încredere că acţiunile Ministerului Justiţiei vor continua şi vor fi eliminate orice fel de bariere administrative şi legale în spatele cărora fugarii s-au ascuns ani la rând.

S-a spus că nu e posibilă repatrierea din Italia, însă, prin ultimele acţiuni ale Ministerului Justiţiei s-a demonstrat exact contrariul, fiind repatriate persoane condamnate, chiar dacă au fost demnitari ai statului român.”

Comunicat