România este și rămâne dedicată unui Spaţiu Schengen puternic şi sigur, a precizat, sâmbătă seara, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, scrie Agerpres.

Într-o postare pe pagina X (fostă Twitter), şefa diplomaţiei române salută decizia Consiliului UE de a ridica controalele la frontierele aeriene şi maritime interne pentru România şi Bulgaria.

„Un rezultat important pentru cetăţenii României. Mulţumirile noastre tuturor partenerilor şi instituţiilor UE pentru sprijin. România rămâne dedicată unui spaţiu Schengen puternic şi sigur”, a scris ministrul de Externe, potrivit adevarul.

Ministrul Afacerilor Externe a transmis ulterior, printr-un comunicat, că salută adoptarea la 30 decembrie a Deciziei privind aplicarea acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria, un obiectiv pe care MAE l-a susţinut şi promovat activ prin demersuri politico-diplomatice constante derulate pe tot parcursul procesului de aderare a României la Schengen şi intensificate în ultima perioadă.

Potrivit Ministerului Afacerilor de Externe, această evoluţie favorabilă consolidează parcursul de integrare a României în cadrul Uniunii Europene şi al spaţiului de liberă circulaţie, generând avantaje pentru cetăţenii români atât din ţară, cât şi din străinătate.

Astfel, începând cu 31 martie 2024, cetăţenii români vor putea călători liber pe cale aeriană în interiorul Uniunii Europene şi în statele asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Confederaţia Elveţiană), dată fiind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene dintre România şi aceste state. De asemenea, sunt eliminate şi controalele la frontierele maritime, precizează MAE.

„Totodată, din perspectiva aspectelor de interes direct pentru activitatea MAE, salutăm prevederile din Decizie care permit uniformizarea politicii naţionale privind vizele de scurtă şedere în scop turistic sau de afaceri cu prevederile UE, o altă componentă importantă a acquis-ului Schengen care facilitează libera circulaţie în interiorul UE”, se specifică în comunicat.

MAE va continua să sprijine Ministerul Afacerilor Interne şi alte instituţii naţionale în demersurile pentru finalizarea procesului de aplicare integrală a acquis-ului Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele terestre.

„Prin declaraţiile anexate la decizia Consiliului UE, România contribuie activ la asigurarea unui Spaţiu Schengen funcţional şi integrat, prin măsuri consolidate de protecţie a frontierelor externe. MAE mulţumeşte Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, Statelor Membre, Comisiei Europene, Parlamentului European şi altor parteneri externi pentru sprijinul constant acordat României”, se mai arată în comunicat.

România a finalizat cu succes etapa de evaluare tehnică prevăzută de acquis-ul Schengen, îndeplinirea de către ţara noastră a criteriilor privind aderarea la Spaţiul Schengen fiind recunoscută prin Concluzii ale Consiliului la 9 iunie 2011.

La 8 iunie 2011, Parlamentul European a avizat favorabil proiectul Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria. Finalizarea cu succes de către România a măsurilor prevăzute de acquis-ul Schengen a fost confirmată şi de Consiliul European (13-14 decembrie 2012).