Premierul britanic Rishi Sunak a efectuat vineri o vizită surpriză în Ucraina – Kiev, pe fondul presiunilor pe care președintele Volodimir Zelenski la face  asupra aliaților din Occident pentru a oferi țării mai mult sprijin pentru a lupta împotriva forțelor rusești (un pachet de 2,5 miliarde de lire sterline de ajutor militar), în timp ce cresc temerile că interesul pentru război scade în rândul aliaților.

Premierul Sunak a subliniat sprijinul continuu al Marii Britanii pentru Kiev înainte de întâlnirea sa cu președintele Zelenski. Într-o declarație, el a spus: „Timp de doi ani, Ucraina a luptat cu mult curaj pentru a respinge o invazie brutală a Rusiei”, relatează cotidianul The Times.

„Ei încă luptă, neclintiți în determinarea lor de a-și apăra țara și de a apăra principiile libertății și democrației. Mă aflu astăzi aici cu un singur mesaj: nici Marea Britanie nu se va clătina. Vom fi alături de Ucraina, în cele mai întunecate ore ale lor și în vremurile mai bune care vor veni.”

Sunak a efectuat prima sa vizită în Ucraina în noiembrie 2022, la câteva săptămâni după ce a intrat în No 10, informează rfi.

Liderul ucrainean a făcut joi o demonstrație de sfidare cu o figură sumbră în timpul unui turneu de două zile în statele baltice, pe fondul incertitudinii cu privire la cât de mult timp va mai susține Occidentul sprijinul său pentru efortul de război.

Zelenski  a declarat că va fi dificil, dacă nu „imposibil pentru Ucraina să supraviețuiască” dacă pachetele de ajutor în valoare totală de peste 90 de miliarde de lire sterline vor continua să fie blocate la Bruxelles și Washington. Prezent alături de Zelenski la Tallinn, președintele Estoniei, Karis, a declarat că unele state au început deja să facă sondaje pentru un posibil acord de pace.

Zelenski a declarat că Ucraina nu se află în astfel de negocieri și a insistat asupra faptului că o încetare a focului ar aduce beneficii doar Rusiei, permițându-i să-și refacă stocurile de armament grav epuizate. El a susținut că atât economia Moscovei, cât și mașina de război au fost măcinate de conflict și că „rezistența sa pe câmpul de luptă” a fost degradată ca urmare a acestui fapt.

„Aceasta nu este o pauză care va duce la un conflict înghețat. Aceasta este o pauză care va face lucrurile mai ușoare pentru ruși”, a spus el.