Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a vorbit, miercuri, în prima zi a participării la Forumul Economic Mondial de la Davos, de sprijinul pe care România îl acordă ţărilor din Balcanii de Vest în ceea ce priveşte parcursul european al acestora, informează MAE, într-un comunicat.

Ea a avut o intervenţie în cadrul sesiunii dedicate regiunii Balcanilor de Vest – „Diplomacy Dialogue on the Western Balkans?”.

Odobescu a punctat necesitatea respectării şi promovării valorilor fundamentale ale Uniunii, precum şi importanţa alinierii depline la Politica Externă şi de Securitate Comună a UE, cu o relevanţă aparte în contextul actual generat de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Potrivit sursei citată de agerpres, aceasta a abordat şi obiectivul convergenţei economice a acestei regiuni cu UE, evocând rolul Planului de creştere pentru Balcanii de Vest, recent prezentat de către Comisia Europeană.

La sesiune au participat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Dialogul Belgrad-Priştina, Miroslav Lajcak, precum lideri din regiune şi personalităţi cu amplă cunoaştere a realităţilor regionale.

Totodată, în marja Forumului Economic Mondial, ministrul Odobescu a avut o întrevedere cu Ann Mettler, vice-preşedinte pentru Europa al fundaţiei Breakthrough Energy, organizaţie activă în domeniul securităţii energetice.

Discuţia s-a axat pe teme de actualitate privind combaterea schimbărilor climatice printr-o tranziţie energetică justă şi eficientă. Au fost abordate subiecte precum modalităţile de promovare a surselor regenerabile de energie, sprijinul acordat activităţilor de de-carbonizare a economiei, resursele necesare finanţării proiectelor verzi şi oportunităţile de investiţie în astfel de proiecte din ţara noastră, cercetarea şi inovarea în sectorul energiei, rolul energiei nucleare civile în tranziţia energetică şi stadiul dezvoltării acestui sector în România.

Forumul Economic Mondial de la Davos este una dintre cele mai prestigioase platforme de dialog la nivel internaţional.