Aflat la Washington, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a pledat luni pentru reluarea sprijinului financiar și militar al Statelor Unite pentru Ucraina, subliniind că această susținere nu reprezintă un act de caritate, ci o investiție în securitatea euro-atlantică.

Stoltenberg s-a întâlnit luni cu secretarul de stat Antony Blinken, cu secretarul apărării Lloyd Austin și cu consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, cu care a discutat despre menținerea unui sprijin puternic pentru Ucraina și despre pregătirile pentru Summitul NATO de 75 de ani de la Washington.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a avut loc luni, secretarul general Jens Stoltenberg i-a lăudat pe președintele Biden și pe secretarul Blinken pentru angajamentul lor clar de a menține sprijinul SUA pentru Ucraina.

„O victorie a Rusiei ar încuraja Iranul, Coreea de Nord și China. Acest lucru contează pentru securitatea Europei și contează pentru securitatea Americii. Așadar, susținerea Ucrainei servește intereselor SUA”, a declarat Stoltenberg, în timp ce a prezentat condoleanțe ca urmare a uciderii a trei militari americani într-un atac cu dronă împotriva trupelor SUA staţionate în nord-estul Iordaniei în apropierea frontierei cu Siria, atacul fiind atribuit grupărilor pro-iraniene.

Secretarul general al Alianței a subliniat că pentru o fracțiune infimă din cheltuielile anuale pentru apărare, Statele Unite au ajutat Ucraina să distrugă o mare parte din capacitatea de luptă a Rusiei, fără a pune un singur soldat american în pericol“.

În remarcile publice înaintea unei întâlniri bilaterale cu șeful Pentagonului, Stoltenberg a subliniat că sprijinul aliat ajută Ucraina să se apere împotriva agresiunii brutale a Rusiei și că ajutorul acordat Ucrainei nu este o acțiune de caritate, ci o investiție în propria noastră securitate.

Acesta a salutat atât poziția de lider a secretarului Austin, cât și a președintelui Biden, pentru a se asigura că sprijinul SUA continuă, potrivit caleaeuropeana.

În perspectiva summitului de la Washington de la sfârșitul acestui an, secretarul general a remarcat că Aliații sunt pregătiți să ia măsuri suplimentare pentru a consolida NATO, inclusiv prin creșterea cheltuielilor pentru apărare, context în care a subliniat că Aliații europeni și Canada își intensifică eforturile și au investit 450 de miliarde de dolari americani în plus pentru apărare.

În timp ce se află la Washington DC, Stoltenberg s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților Mike Johnson, cu liderul democrat al Camerei Hakeem Jeffries, cu liderul republican al Senatului Mitch McConnell, precum și cu alți reprezentanți și senatori democrați și republicani.

La 31 ianuarie, secretarul general va susține un discurs la Heritage Foundation.